× O projektu Rešeni primeri Postavite vprašanje Kontakt

Rešen primer

Št. 92
Zadeva: Podatki iz uradnih evidenc na mednarodnem obrazcu
Datum odgovora: 31. 5. 2009, pregled 19. 1. 2023
Status uporabnika:   -
Vprašanje
Ali organ lahko zahteva od stranke podatke iz uradnih evidenc na mednarodnem obrazcu, čeprav mu je bil ta dokument v bližnji preteklosti že posredovan?
Odgovor
Organ mora spoštovati 139. člen ZUP, ki nalaga breme pridobivanja podatkov iz uradnih evidenc v Republiki Sloveniji, potrebnih za odločitev v upravnih postopkih, na upravne organe. Uradna evidenca je baza podatkov, ki je vzpostavljena in se vodi na podlagi zakona, podzakonskega predpisa ali splošnega akta, izdanega za izvrševanje javnih pooblastil.

V kolikor je stranka že v preteklosti zahtevani izpisek posredovala upravni enoti, mora ta vpogledati v evidenco dokumentarnega gradiva.

Zgolj za potrebe naknadnega vpisa v matični register upravna enota ne sme zahtevati novega izpiska, saj so dejstva, ki izhajajo iz že predloženega izpiska, nespremenljiva in so že zapisana v obstoječih matičnih knjigah, ki se nadomeščajo z matičnim registrom.
Kategorije
5.6   Listine, potrdila, upravne overitve in izmenjava podatkov iz uradnih evidenc



Upravna svetovalnica je študentski projekt. Glede odgovornosti za vsebino glejte Politiko zasebnosti in Zanikanje odgovornosti.

Upravna svetovalnica 2024. Vse pravice pridržane. Politika piškotkov