× O projektu Rešeni primeri Postavite vprašanje Kontakt

Rešen primer

Št. 698
Zadeva: Poslovanje organov v jezikih narodnih skupnosti
Datum odgovora: 25. 2. 2012, pregled 27. 11. 2022
Status uporabnika:   -
Vprašanje
Kateri predpis določa območja samoupravnih lokalnih skupnosti, na katerih sta pri organu poleg slovenskega jezika uradna jezika tudi italijanski oziroma madžarski jezik?
Odgovor
Rabo jezika v upravnem postopku ureja 62. člen ZUP v povezavi z 5. členom UUP, upoštevati pa je treba tudi določbe nekaterih drugih predpisov, in sicer 1) Ustave Republike Slovenije (URS, Uradni list RS, št. 33I/1991 in novele), 2) Zakona o državni upravi (ZDU-1, Uradni list RS, št. 52/2002 in novele) in 3) Zakona o javni rabi slovenščine (ZJRS, Uradni list RS, št. 86/2004).


Vsi ti predpisi vsebujejo pravila glede rabe jezika narodnih skupnosti, ne določajo pa konkretnih območij samoupravnih lokalnih skupnosti, kjer ta pravila veljajo. Ta območja so določena z Zakonom o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij (ZUODNO, Ur.l. RS št. 60/1994 in novele) v povezavi s statuti tam navedenih občin - upoštevati je torej treba 1) 5. člen ZUODNO, ki določa, v katerih občinah se določijo t.i. narodnostno mešana območja (t.j. Lendava, Hodoš - Šalovci, Moravske Toplice, Koper, Izola in Piran ter Ankaran) v povezavi z 2) 2. členom tega zakona, ki določa, v katerih občinah se volijo predstavniki narodnih manjšin (to zato, ker nekatere od občin, naštete v 5. členu tega zakona, ne obstajajo več, saj je prišlo do teritorialnih sprememb) in v povezavi z 3) statuti teh občin - katero območje v teh občinah je dvojezično, torej v končni posledici določajo statuti teh občin.


V skladu z ZUODNO so narodnostno mešana območja določena na območjih naslednjih občin:


a) za italijansko narodnostno manjšino (4): Mestna občina Koper, Izola in Piran ter Ankaran


b) za madžarsko narodnostno manjšino (5):Lendava, Dobrovnik, Hodoš, Moravske Toplice, Šalovci.
Kategorije
3.1   Vloge in jezik
4.2   Zahtevki



Upravna svetovalnica je študentski projekt. Glede odgovornosti za vsebino glejte Politiko zasebnosti in Zanikanje odgovornosti.

Upravna svetovalnica 2024. Vse pravice pridržane. Politika piškotkov