× O projektu Rešeni primeri Postavite vprašanje Kontakt

Rešen primer

Št. 51
Zadeva: Napačno naslovljene pošiljke
Datum odgovora: 31. 5. 2009, pregled 29. 1. 2023
Status uporabnika:   -
Vprašanje
Ali lahko napačno naslovljene pošiljke odpremo?
Odgovor
Na podlagi drugega in tretjega odstavka 37. člena Uredbe o upravnem poslovanju (UUP, Ur. l. RS, št. 9/18 in novele) napačno naslovljenih pošiljk ne odpiramo. V primeru napačne dostave oziroma kadar iz ovojnice nedvoumno izhaja, da je naslovnik drug organ, druga pravna ali fizična oseba, se to na ovojnici ali dokumentu označi z besedama "Napačno dostavljeno!". Pošto se brez odlašanja pošlje pravemu naslovniku ter se o tem obvesti tudi pošiljatelja (ločiti je treba situacijo, ko je pošta napačno naslovljena, od situacije, ko je pošta napačno dostavljena – tu se upoštevajo določila ZUP glede poslovanja z vlogami, za katere organ ni pristojen).

Ker pa organ običajno ugotovi, ali je vročevalec res napačno dostavil pošto oziroma ali se napačno dostavljena pošta nanaša na odločanje v upravni zadevi šele, ko jo odpre, mora v takšni situaciji presoditi, kateri organ (ali sodišče) je pristojen za obravnavo zahteve. Če to ugotovi, mu mora dokument odstopiti v reševanje in o tem obvestiti pošiljatelja oziroma stranko, v nasprotnem primeru pa mora zahtevo zavreči s pisnim sklepom (po Kovač et al., UUP z uvodnimi pojasnili in izvedbenimi akti, 2008, str. 67).
Kategorije
8.1   Upravno poslovanje



Upravna svetovalnica je študentski projekt. Glede odgovornosti za vsebino glejte Politiko zasebnosti in Zanikanje odgovornosti.

Upravna svetovalnica 2024. Vse pravice pridržane. Politika piškotkov