× O projektu Rešeni primeri Postavite vprašanje Kontakt

Rešen primer

Št. 46
Zadeva: Možnost in posledice podaljšanja instrukcijskega roka
Datum odgovora: 31. 5. 2009, pregled 31. 12. 2022
Status uporabnika:   -
Vprašanje
V skladu z določili 251. člena ZUP mora organ prve stopnje v ponovnem postopku odločanja odločiti v roku 30 dni od prejema zadeve. Postavlja se vprašanje, kako je v primeru, ko mora stranka v ponovnem postopku zaradi ugotovitve pravega dejanskega stanja predložiti nove dokaze, ki pa jih ne more pridobiti v tako kratkem roku. Ali lahko organ zavrne strankino prošnjo za podaljšanje roka za predložitev dokaza iz razloga, da mora odločiti v 30-dnevnem roku; kakšne so posledice kršitve omenjenega roka?
Odgovor
Tridesetdnevni rok za odločitev, ki izhaja iz 251. člena ZUP, je bil določen v razmerju sistema do stranke, v smislu, da se zavaruje stranko pred zavlačevanjem postopka. Organ strankine prošnje za podaljšanje roka ne sme zavrniti, saj bi bilo takšno ravnanje nezakonito in v nasprotju z načelom materialne resnice (8. člen ZUP), ki določa, da je v postopku potrebno ugotoviti resnično dejansko stanje in v ta namen ugotoviti vsa dejstva, ki so pomembna za zakonito in pravilno odločbo.

Posledice kršitve tridesetdnevnega roka urejata 18. člen ZUP in 222. člen ZUP, ko govorita o tako imenovanem institutu molka organa. Tridesetdnevni rok za izdajo odločbe je le instrukcijski, daje navodilo, v kakšnem roku izdati odločbo, ter v primeru zamude za organ in stranko načeloma ne nastanejo škodljive posledice (Androjna in Kerševan, Upravni proces, 2006, str. 243).

V primeru, da ne bo prišlo do pritožbe zaradi molka organa, bo pač prvostopenjski organ odločil kasneje (čim prej, ko je možno), v primeru pritožbe zaradi molka prve stopnje pa bo o zadevi lahko odločil drugostopenjski organ.
Kategorije
3.7   Roki



Upravna svetovalnica je študentski projekt. Glede odgovornosti za vsebino glejte Politiko zasebnosti in Zanikanje odgovornosti.

Upravna svetovalnica 2024. Vse pravice pridržane. Politika piškotkov