× O projektu Rešeni primeri Postavite vprašanje Kontakt

Rešen primer

Št. 302
Zadeva: Pritožba zoper sklep o priznanju statusa stranskega udeleženca
Datum odgovora: 29. 1. 2010, pregled 7. 1. 2023
Status uporabnika:   -
Vprašanje
Ali je zoper sklep, s katerim se osebi prizna status stranskega udeleženca v postopku (npr. v postopku izdaje odločbe o podaljšanem obratovalnem času gostinskega obrata), dovoljena pritožba?
Odgovor
Stranski udeleženec je oseba, ki ima zaradi varstva svojega pravnega položaja pravni interes za udeležbo v upravnem postopku, ki je bil uveden na zahtevo drugega (aktivne stranke) ali po uradni dolžnosti (zoper pasivno stranko) (Androjna in Kerševan, Upravno procesno pravo, 2006, str. 164).

O zahtevi za priznanje statusa stranskega udeleženca uradna oseba, ki vodi postopek, odloči s pisnim sklepom (prvi odstavek 142. člena ZUP) - to velja tako v primeru, da status prizna kot v primeru, da ga ne prizna (prim. Breznik et al., Zakon o splošnem upravnem postopku s komentarjem, 2001, str. 388). Drugačen je položaj, ko organ po uradni dolžnosti poskrbi za to, da so v postopku udeleženi vsi, na katerih pravice ali pravne koristi bi lahko vplivala odločba (44. člen ZUP) - v tem primeru to stori brez izdaje posebnega sklepa (Jerovšek et al., Zakon o splošnem upravnem postopku s komentarjem, 2004, str. 188).

Zoper sklep, s katerim se osebi status stranskega udeleženca ne prizna, je dopustna pritožba, ki zadrži njegovo izvršitev (prvi odstavek 142. člena ZUP). V primeru, da se status stranskega udeleženca prizna, pa je sklep dopustno izpodbijati šele v pritožbi zoper odločbo o glavni stvari (četrti odstavek 258. člena ZUP; Androjna in Kerševan, Upravno procesno pravo, 2006, str. 168). Po ZUP je namreč (posebna) pritožba zoper sklep dopustna samo, če zakon izrecno tako določa (prvi odstavek 258. člena ZUP) - v primeru sklepa o priznanju statusa stranskega udeleženca (za razliko od sklepa o zavrnitvi priznanja tega statusa) pa take določbe ni.
Kategorije
2.5   Stranski udeleženci



Upravna svetovalnica je študentski projekt. Glede odgovornosti za vsebino glejte Politiko zasebnosti in Zanikanje odgovornosti.

Upravna svetovalnica 2024. Vse pravice pridržane. Politika piškotkov