× O projektu Rešeni primeri Postavite vprašanje Kontakt

Rešen primer

Št. 3
Zadeva: Breme plačila stroškov, ko se postopek ustavi s sklepom
Datum odgovora: 31. 5. 2009, pregled 21. 11. 2022
Status uporabnika:   -
Vprašanje
Upravni organ je izdal odločbo v postopku, ki je bil uveden po uradni dolžnosti, zoper katero se je stranka pritožila. Pritožbeni organ je pritožbo zavrnil, stranka je najela odvetnika in sprožila upravni spor. Upravno sodišče je odpravilo odločbo pritožbenega organa in zadevo vrnilo v ponovno odločanje. Pritožbeni organ je pritožbi ugodil in prvotno odločbo vrnil prvostopenjskemu organu v ponovno odločanje. Omenjeni postopek je trajal določeno obdobje, v katerem so se okoliščine bistveno spremenile, zato je organ izdal sklep o ustavitvi postopka. Stranka je priglasila stroške (stroške odvetnika in predujem za izvedenca, ki ga je sama predlagala). Ali ustavitev postopka vpliva na to, kdo nosi stroške? Prav tako pa se postavlja vprašanje, ali dejstvo, da je stranka sama predlagala izvedenca, pomeni, da v tem primeru stranka sama krije njegove stroške?
Odgovor
ZUP v 113. členu ZUP določa, da gredo stroški, ki nastanejo organu ali stranki med postopkom ali zaradi postopka, v breme tistega, na katerega zahtevo se je postopek začel. Če se je postopek začel po uradni dolžnosti, gredo stroški v breme stranke, če se je postopek končal za stranko neugodno ali če se v postopku izkaže, da ga je ta povzročila s svojim protipravnim ravnanjem. Če pa se je postopek končal za stranko ugodno, gredo stroški v breme organa, razen osebnih stroškov stranke (stroški za njen prihod, izgubo časa in zaslužka). Med stroške postopka sodijo potni stroški uradnih oseb, izdatki za priče, izvedence, tolmače, ogled, pravno zastopanje, oglase, prihod, izgubo dohodka, strokovno pomoč, odškodnina za škodo, ki nastane pri ogledu, ipd. Dejstvo, da se je postopek končal s sklepom o ustavitvi postopka, v konkretnem primeru nima nikakršnega pomena. Ker se je postopek pričel po uradni dolžnosti in končal ugodno za stranko, stroške za izvedenca krije upravni organ. Dejstvo, da je stranka sama predlagala izvedenca, nima nikakršnega vpliva na vračilo stroškov, saj ga je organ postavil s sklepom sam. Na predlog za postavitev izvedenca upravni organ namreč ni vezan. ZUP nadalje v 118. členu ZUP določa, da o stroških postopka, ki so nastali na prvi stopnji, odloča prvostopenjski organ, o stroških postopka, ki so nastali na drugi stopnji, pa drugostopenjski organ.
Kategorije
6.4   Stroški postopka



Upravna svetovalnica je študentski projekt. Glede odgovornosti za vsebino glejte Politiko zasebnosti in Zanikanje odgovornosti.

Upravna svetovalnica 2024. Vse pravice pridržane. Politika piškotkov