× O projektu Rešeni primeri Postavite vprašanje Kontakt

Rešen primer

Št. 266
Zadeva: Plačilo stroškov izvedenca pred odločitvijo
Datum odgovora: 13. 11. 2009, pregled 25. 11. 2022
Status uporabnika:   -
Vprašanje
Upravni organ vodi obnovitveni postopek, v katerem je bil s sklepom postavljen izvedenec. Izvedenec je podal izvedensko mnenje ter hkrati izdal račun in zahteval plačilo v petnajstih dneh. Ali se lahko še pred odločitvijo o glavni stvari izda sklep, s katerim se stranki naloži, da poravna stroške izvedencu za opravljeno storitev ali pa bi bilo bolje z izdajo sklepa počakati ter o plačilu storitev izvedenca odločiti hkrati z odločitvijo o glavni stvari, ko bo organ odločal še o drugih stroških? Ali v takšnem primeru upravni organ naloži, da se sredstva nakažejo direktno na TRR račun izvedenca, ali na račun upravnega organa in le-ta sredstva nato nakaže izvedencu?
Odgovor
Zaradi opravljanja procesnih dejanj v upravnem postopku se upravičencem lahko prizna pravica do povračila stroškov, ki so jim nastali v postopku ali zaradi postopka (t. i. posebni stroški postopka): na primer (pasivni) stranki se prizna povračilo stroškov, če se postopek zanjo ni končal obremenilno, priča ima pravico do povračila potnih stroškov, stroškov bivanja in izgube dohodka zaradi pričanja, izvedencu pripada pravica do povračila stroškov za opravljeno izvedensko delo. Upravičenci do povračila stroškov pravico uveljavljajo z vlogo oziroma zahtevkom, ki ustreza pravilom ZUP (gl. 63. do 69. člen ZUP). Za povračilo stroškov, ki nastanejo izvedencu za opravljeno storitev, ne velja splošno pravilo po 118. členu ZUP, ki določa, da se o stroških postopka odloči šele v odločbi, temveč mora organ o tem odločiti že tekom postopka s posebnim sklepom. V konkretnem primeru je izvedenec že pripravil izvedensko mnenje ter izstavil račun. V skladu s tretjim odstavkom 119. člena ZUP mora torej organ o stroških izvedenca odločiti s posebnim sklepom, takoj po tem, ko je vložen zahtevek za povrnitev stroškov (po Jerovšek et al., 2004, str. 382). V njem ugotovi upravičenost izvedenčeve zahteve za povračilo in določi znesek.

115. člen ZUP določa, da pred izdajo odločbe oziroma sklepa, s katerim uradna oseba odloči o stroških postopka, trpi vsaka stranka stroške, ki ji nastanejo zaradi postopka. Kadar postopek začne stranka, stroške, ki nastanejo zaradi postopka organu, predhodno trpi stranka. Kadar se postopek začne po uradni dolžnosti, predhodno stroške trpi organ, stranka pa trpi pred izdajo odločbe le tiste stroške, ki so nastali po njeni krivdi ali iz nagajivosti. Postopek, ki se začne na zahtevo stranke, in je velika verjetnost, da bo povzročil posebne izdatke v gotovini (zaradi ogleda, dokazovanja z izvedenci, prihodom prič ipd.), sme organ, ki vodi postopek, določiti s sklepom, da stranka založi potreben znesek. Strošek izvedbe dokaza z izvedencem bremeni stranko z močnejšim pravnim interesom za izvedbo dokaza, ali stranko, ki je zahtevala uvedbo postopka. Kadar obstaja več strank z interesom izvedbe dokaza z izvedencem, gre breme stroškov izvedbe dokaza na vse stranke v postopku v sorazmernem deležu (189. člen ZUP ). Na koncu se te stroške "poračuna", če jih mora povrniti druga oseba, kot je bila zadolžena za plačilo predujma.


Praksa je, da se plačilo nakaže na tako imenovani prehodni račun organa, iz katerega nato organ nakaže plačilo upravičencu.

Kategorije
6.4   Stroški postopka



Upravna svetovalnica je študentski projekt. Glede odgovornosti za vsebino glejte Politiko zasebnosti in Zanikanje odgovornosti.

Upravna svetovalnica 2024. Vse pravice pridržane. Politika piškotkov