× O projektu Rešeni primeri Postavite vprašanje Kontakt

Rešen primer

Št. 217
Zadeva: Župan kot pooblastitelj – občina kot organ in stranka
Datum odgovora: 31. 5. 2009, pregled 4. 1. 2023
Status uporabnika:   -
Vprašanje
Kakšna je razlika v podeljevanju pooblastil zaposlenim v okviru občine za vodenje in odločanje v upravnih postopkih ter v primeru, ko je občina ena izmed strank v postopku in se pooblasti osebo za predstavljanje občine v upravnem postopku?
Odgovor
Predstojnik na prvi stopnji je po ZUP, ki predstavlja v razmerju do zakona o lokalni samoupravi specialnejši predpis, v zadevah, ki so v pristojnosti občinske uprave kot prvostopenjskega organa, tajnik oz. direktor občinske uprave. Predstojnik organa – to je tajnik oz. direktor občinske uprave – lahko pooblasti drugo osebo, zaposleno pri istem organu, za vodenje posameznih dejanj v postopku pred izdajo odločbe (prvi odstavek 30. člena ZUP).

Župan pa pooblasti uradne osebe, po drugem odstavku 30. člena ZUP, v pritožbenih postopkih.


V primeru, da je občina stranka v postopku (v sodnem ali upravnem ali tudi drugem pravnem, npr. v pogodbenih razmerjih), jo kot zakoniti zastopnik zastopa župan in ta lahko podeli pooblastilo drugim (zaposlenim ali odvetnikom) za zastopanje občine, po 33. členu Zakona o lokalni samoupravi (ZLS, Ur. l. RS, št. 94/07 in novele) in določbah ZUP o pooblaščencih (53. člen ZUP).

Župan torej pooblašča druge osebe za zastopnike občine kot stranke pred upravnimi organi, medtem ko z vidika občinskih organov kot odločujočih/pristojnih lahko pooblašča le uradne osebe, ki vodijo pritožbene postopke.
Kategorije
2.6   Zastopniki strank (po ZUP in skrbniki)
2.7   Pogoji za uradne osebe, njihova pooblastila in izločitev



Upravna svetovalnica je študentski projekt. Glede odgovornosti za vsebino glejte Politiko zasebnosti in Zanikanje odgovornosti.

Upravna svetovalnica 2024. Vse pravice pridržane. Politika piškotkov