× O projektu Rešeni primeri Postavite vprašanje Kontakt

Rešen primer

Št. 170
Zadeva: Upravna taksa pri izdaji sklepa o priznanju statusa stranskega udeleženca
Datum odgovora: 31. 5. 2009, pregled 27. 12. 2022
Status uporabnika:   -
Vprašanje
Ali mora vlagatelj zahteve za priznanje statusa stranskega udeleženca plačati upravno takso?
Odgovor
Stranski udeleženec se ima po 43. členu ZUP pravico udeleževati postopka, zaradi varstva svojih pravnih koristi.

Lastnost/pravico stranskega udeleženca se po 142. členu ZUP prizna s pisnim sklepom. Zoper sklep, s katerim se ta lastnost ne prizna, je dovoljena pritožba, ki zadrži izvršitev sklepa.

Po 226. členu ZUP se s sklepi odloča o vprašanjih, ki se tičejo postopka, in o tistih vprašanjih, ki se kot postranska pojavijo v zvezi z izvedbo postopka in se o njih ne odloči z odločbo.

V prilogi – Taksna tarifa – Zakona o upravnih taksah (ZUT, Ur. l. RS, št. 42/07-UPB 3 in novele), ki pride v tem primeru v poštev, se taksa pod tarifno številko 3 plača za sklepe, s katerimi se konča postopek, oziroma sklepe, ki so izdani na zahtevo stranke in za katere ni predpisana posebna taksa. Pod opombami tarifne številke 3 pa je v tretjem odstavku določeno, da se za sklepe, s katerimi se odloča o pravicah stranke znotraj postopka in o tistih vprašanjih, ki se kot postranska vprašanja pojavijo v zvezi z izvedbo postopka, ne plačuje upravna taksa. Enako velja tudi za vloge po tarifni številki 1 iste priloge.
Kategorije
3.6   Takse



Upravna svetovalnica je študentski projekt. Glede odgovornosti za vsebino glejte Politiko zasebnosti in Zanikanje odgovornosti.

Upravna svetovalnica 2024. Vse pravice pridržane. Politika piškotkov