× O projektu Rešeni primeri Postavite vprašanje Kontakt

Rešen primer

Št. 168
Zadeva: Uporaba jezika pri opravljanju nadzora z osebami, ki ne razumejo slovensko
Datum odgovora: 31. 5. 2009, pregled 30. 11. 2022
Status uporabnika:   -
Vprašanje
Kateri jezik se uporablja pri opravljanju nadzora v zadevah, ko so v postopku udeležene osebe, ki ne razumejo slovensko, npr. v kitajskih restavracijah, in kdo je dolžan kriti stroške tolmača?
Odgovor
Uradni jezik v Sloveniji je slovenščina, kar določa 11. člen Ustave RS (URS, Ur. l. RS, št. 33/1991 in novele), to pa potrjuje tudi 4. člen Zakona o državni upravi (ZDU-1, Ur. l. RS, št. 52/2002 in novele). Zato se upravni postopek vodi v slovenskem jeziku. V tem jeziku se vlagajo vloge, pišejo odločbe, sklepi, zapisnik, uradni zaznamki in druga pisanja ter se opravljajo vsa dejanja v postopku. Na območjih lokalnih skupnosti, kjer sta pri organu poleg slovenskega jezika uradna tudi italijanski oz. madžarski jezik (v nadaljevanju: jezik narodne skupnosti), upravni postopek teče v slovenskem jeziku in jeziku narodne skupnosti, če stranka v tem jeziku vloži zahtevo, na podlagi katere se postopek začne, oz. če stranka to zahteva kadarkoli med postopkom. Stranke in drugi udeleženci postopka, ki ne znajo jezika, v katerem teče postopek, ali ga ne morejo uporabljati zaradi invalidnosti, imajo pravico spremljati potek postopka po tolmaču. Organ jih je o tem dolžan poučiti (62. člen ZUP).

Stroške tolmača nosi stranka sama, razen v primeru, ko gre za pripadnike narodne skupnosti. Dan pouka in izjava stranke se vpišeta v zapisnik, če se opravi kakšno zaslišanje po tolmaču, pa se v zapisniku navede tudi, v katerem jeziku je zaslišani govoril in kdo je bil tolmač (po Breznik et al., ZUP s komentarjem, 2004, str. 264–265). V primeru, da so bile kršene določbe ZUP o uporabi jezika v postopku, gre za bistveno kršitev pravil upravnega postopka (237. člen ZUP).
Kategorije
3.1   Vloge in jezik



Upravna svetovalnica je študentski projekt. Glede odgovornosti za vsebino glejte Politiko zasebnosti in Zanikanje odgovornosti.

Upravna svetovalnica 2024. Vse pravice pridržane. Politika piškotkov