× O projektu Rešeni primeri Postavite vprašanje Kontakt

Rešen primer

Št. 1131
Zadeva: Umik zahtevka stranke na 2. stopnji
Datum odgovora: 30. 7. 2024
Status uporabnika: uradna oseba, ki vodi upravni postopek
Vprašanje

Če pride do umika zahtevka na drugi stopnji, kako ravna organ, ali izda sklep, s katerim se postopek ustavi in odločba odpravi z istim aktom?

Odgovor

Stranka ves čas postopka razpolaga s svojim zahtevkom, zato ga lahko umakne deloma ali v celoti, organ pa lahko postopek vseeno nadaljujejo, če je nadaljevanje postopka potrebno po uradni dolžnosti (več v Kovač in Jerovšek, Upravni postopek in upravni spor, 2023). V skladu s prvim odstavkom 134. člena ZUP lahko stranka zahtevek umakne vsak čas med postopkom na prvi stopnji, vse do vročitve odločbe, v času, ko teče pritožbeni rok in med postopkom na drugi stopnji do vročitve odločbe.


Umik sodi v okvir prostega razpolaganja z zahtevkom stranke, pri čemer je omejen le z javnim interesom ali z zahtevo stranke z nasprotnim interesom. Stranki ni dovoljen umik umika, lahko pa ponovni vloži isto zahtevo.


Če stranka umakne zahtevek do izdaje odločbe na prvi stopnji, organ s sklepom ustavi postopek. Če stranka umakne zahtevek v pritožbenem roku ali po vložitvi pritožbe, se ustavi postopek in odpravi že izdana prvostopenjska odločba, s katero je bilo strankinemu zahtevku deloma ali v celoti ugodeno (135. člen ZUP). Umik zahtevka tedaj je prav tako lahko omejen z javnim interesom; če je nadaljevanje postopka v javnem interesu ali če to zahteva stranka z nasprotnim interesom, ga pristojni organ mora nadaljevati (več o javnem interesu pri umiku zahtevka glej ta primer).


V primeru, da pa se je postopek začel po uradni dolžnosti, ga organ lahko v vsakem stadiju postopka ustavi, razen če stranka zahteva nadaljevanje postopka in je takšna zahteva stranke po zakonu upravičena.


Po umiku zahtevka stranke se po drugem odstavku 135. člena ZUP izda sklep o ustavitvi postopka, s katerim se ustavi postopek in istočasno odpravi izdana odločba, s katero je bilo zahtevku stranke v celoti ali deloma ugodeno. To lahko stori organ, bodisi na prvi ali drugi stopnji, če je pritožba že bila odstopljena tja. Ne glede na to, ali gre za organ na prvi ali drugi stopnji, pa se izda en sklep (ustavitev in odprava odločbe), od odločujočega organa pa je odvisno, ali ima stranka pravico do pritožbe zoper tak sklep. Zoper sklep o ustavitvi postopka prve stopnje je skladno s petim odstavkom 135. člena ZUP dovoljena pritožba, zoper sklep, ki ga izda organ druge stopnje pa ima stranka skladno s 5. členom ZUS-1 na Upravno sodišče pravico vložiti tožbo v upravnem sporu.


Iz sodbe UPRS I U 1405/2020-6 z dne 12. 4. 2022 izhaja, da v primeru strankinega umika zahteve v pritožbenem postopku organ odpravi odločbo prve stopnje zgolj v enem primeru, in sicer, če je bilo z odločbo strankinemu zahtevku ugodeno. Po presoji sodišča tako ne obstaja pravna podlaga, po kateri bi lahko organ, kadar stranka umakne zahtevo po tem, ko je zoper odločitev prvostopenjskega organa vložena pritožba, odpravil katero drugo vsebinsko ali celo procesno odločitev.
Kategorije
4.6   Umik zahteve



Upravna svetovalnica je študentski projekt. Glede odgovornosti za vsebino glejte Politiko zasebnosti in Zanikanje odgovornosti.

Upravna svetovalnica 2024. Vse pravice pridržane. Politika piškotkov